Restaurang

2023-06-19

Hawaii Poké storsatsar på hållbarhet och teknisk innovation: “Det är den perfekta kombinationen av människa och ‘robot’”

Aaron_Press_Picture


Restaurangkedjan Hawaii Poké satsar på expansion och nya hållbarhetsmål med hjälp av teknisk innovation som ska hjälpa dem minska matsvinn på samtliga enheter.

Hawaii Poké var pionjärer redan från start då de ville omdefiniera konceptet för vad hälsosam mat stod för på den svenska marknaden, och introducerade pokébowlen 2016. Utöver att fortsätta fokusera på expansion och utökning av konceptet “Från soluppgång till solnedgång”, satsar restaurangkedjan nu på teknisk innovation för att minska matsvinn på samtliga enheter.
De blir en av de första restaurangkedjorna inom den svenska besöksnäringen att bygga AI-modeller för att förutse åtgång på samtliga ingredienser i deras meny.

“Vi har inlett ett samarbete med AI-bolaget Binary Brains för att spetsa vårt hållbarhetsarbete och minska matsvinn genom att bli bättre på att beställa rätt mängd mat, något som också säkrar vår tillgång till färska råvaror på konsekvent basis över hela landet. I detta samarbete fokuserar vi även på att förbättra vår vinstmarginal genom att använda datadrivna insikter för att optimera kostnadseffektiviteten, något som förstärker vår expansionsplan på ett ekonomiskt och hållbart sätt”, säger Aaron Colman, grundare och vd Hawaii Poké.

“Vi ser fram emot att samarbeta med Hawaii Poké-teamet och Aaron, en teknikveteran som sadlat om från techbranschen i London och New York till restaurangägare här i Sverige. Vår gemensamma passion för hållbarhet var utgångspunkten i vårt samarbete, och det känns fantastiskt att få hjälpa dem att nå sina höga hållbarhets- och expansionsmål genom att minska matsvinn på det här sättet. Att beställa rätt mängd mat på ingrediensnivå i menyn kommer att säkra en minskning av inköpskostnader på samtliga enheter då vi kan garantera en ökad precision med hjälp av AI. Det är den perfekta kombinationen av människa och ‘robot’ och det känns spännande att konceptet kommer till användning på det här sättet inom restaurangindustrin”, säger Jacob Kihlbaum, grundare och vd Binary Brains. 

Restaurangkedjan har aktivt fasat ut engångsplaster och använder nu enbart porslin och glas i serveringen, vilket även har inneburit implementering av nya köksrutiner.

“Vi tror på att balansera konsumtion med ett miljöansvar och strävar ständigt efter att förbättra våra metoder”, säger Aaron Colman.

Med 22 enheter i drift i Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholm har Hawaii Poké siktet inställt på en internationell expansion. Utöver den tekniska satsningen kommer även “Från soluppgång till solnedgång”-konceptet att implementeras på alla enheter i slutet av året, och förstärka positionen som en hållbar och hälsosam kedja som ger sina kunder, stora som små, tillgång till goda och näringsrika måltider.


Andra nyheter