Dagligvaruhandeln

2021-12-09

Miljontals tårtor produceras i rätt mängd och tid med hjälp av artificiell intelligens

Kladdkaka Almondy

Almondys innovationskraft i sortimentet sprider sig till företagets interna processer nu när bolaget ingår i partnerskap med techbolaget Binary Brains. Att prognostisera efterfrågan med hjälp av artificiell intelligens är nytt inom bageri- och livsmedelsindustrin.

”Vi är väldigt glada över att inleda samarbete med Binary Brains då vi jobbar med att ständigt förbättra våra processer med mål att bli än mer effektiva och nå bättre resultat. Vi har stora förhoppningar om att vi med hjälp av AI kommer att nå längre med vår prognossäkerhet, vilket är en av våra nyckelprocesser. Vi säljer tårtor till 52 länder världen över och bakar cirka 80 000 tårtor varje dag. Att nå en hög prognossäkerhet är avgörande för att kunna leverera på bästa sätt till alla våra kunder. Det är därför ett oerhört viktigt och spännande projekt som ligger i framkant och som får stort fokus på Almondy”, säger Mikael Niklasson, Business Controller och IT-ansvarig, Almondy.

Artificiell intelligens, AI, är ett hett diskussionsämne men förhållandevis få använder det inom prognostisering på den svenska livsmedels- och handelsmarknaden. I den här kontexten används AI med målet att bättre prognostisera efterfrågan och därmed uppnå ökad produktionskapacitet. Med hjälp av AI kan man förutse den förändring som kommer att ske baserat på såväl interna som externa faktorer för att öka lönsamhet och minska svinn. 

Via AI-baserade prognosmoduler som integreras i Almondys business intelligence-system kan man mer träffsäkert förutse svängningar i efterfrågan och planera produktionen bättre. 

“Almondy har från tidig dialog visat stort intresse kring att hitta innovativa sätt att förbättra sina befintliga arbetsmetoder. Vår roll är att agera den sista Legobiten i deras effektiviseringsarbete av mer träffsäkra prognoser med mindre manuell handpåläggning. Det är spännande att ett företag som Almondy ökar sin digitalisering genom att börja använda sig av AI, och vi ser fram emot att få vara en del av denna utveckling”, säger Frida Nilsson, kundansvarig Almondy, Binary Brains. 

Andra nyheter