E-handel

2023-06-28

Proteinbolaget storsatsar på hållbar e-handel, nytt varumärke och AI: “Ett mål är ju att bli ledande i Norden”

Mårten Åkeson, vd och grundare Proteinbolaget, och Caroline Haglind, CFO Proteinbolaget.

E-handlaren Proteinbolaget satsar på nya hållbarhetsmål och accelererad lönsamhet med hjälp av teknisk innovation som ska hjälpa dem knäcka koden kring föränderliga köpvanor.

Tidigare i juni gick Proteinbolaget ut med sina expansionsplaner i Finland och målet om att nå en omsättning på 100 miljoner kronor bokslutet 2025. Nu meddelar de även att nya hållbarhetsmål är fastställda tillsammans med nya omsättningsmål om att nå en halv miljard i omsättning inom två år.

“Vi gick nyligen med i ‘Hållbar e-handel’ och satsar hårt på nya hållbarhetsmål med fokus på logistik och förpackningar, bland annat genom att minska antalet returer och luft i paketen. Det ska inte gå några ‘tomma’ lastbilar från vårt lager”. Utöver det fokuserar vi även just nu på att spetsa efterfrågansprognoserna för våra produkter och hur vi planerar produktutvecklingen för våra egna varumärken. Vi har hittat ett svenskt bolag som har blivit vår egna interna ‘ChatGPT’ för inköp som vi kommer att bygga hela vår verksamhet på. Ett mål är ju att bli ledande i Norden och vi vill effektivisera vår organisation utan att den blir för stor”, säger Mårten Åkeson, grundare och vd Proteinbolaget. 

“För att nå våra höga omsättningsmål har vi börjat jobba med AI och Binary Brains, vilket känns oerhört spännande och inte en minut för sent. Vi hanterar ca 11 000 SKU:er, har runt 150 varumärken på hemsidan och satsar hårt på vårt egna varumärke GAAM där vi har än så länge har över 300 unika produkter som vi vill ska bli ett av Nordens mest uppskattade kosttillskottsvarumärke. Utöver det kommer vi också att ta fram ett nytt varumärke som heter Fitnessjunkie, ett online-varumärke som är bra för plånboken men ändå håller en bra kvalitet. Att få hjälp av AI för att hantera allt detta samtidigt som det gör oss mer effektiva kommer att ta vår organisation till nästa nivå”, säger Caroline Haglind, CFO Proteinbolaget.

“Vi är väldigt glada över att få samarbeta med ett e-handelsbolag som Proteinbolaget, som har höga hållbarhets- och lönsamhetsmål och vill ta fler marknadsandelar på ett sätt som även är hållbart för hela deras organisation. Vi delar gemensamma mål om att samarbeta med partners och kunder som har bra värderingar som grund, dessutom i en så komplex och snabbfotad bransch såsom e-handeln som står inför stora utmaningar just nu. Vi har tillsammans lagt grunden för ett innovativt sätt att förutse inköp på alla deras artiklar på en nivå som bara träffsäkra AI-modeller kan tillföra. Att de satsar på teknisk innovation på det här sättet kommer definitivt att hjälpa dem lägga in en extra växel i arbetet om att sänka sina produktions- och inköpskostnader, och att öka tillväxttakten. Det ska bli oerhört spännande att följa”, säger Jacob Kihlbaum, grundare och vd Binary Brains.

Andra nyheter