E-handel

2023-02-22

Så vet e-handlaren vad som kommer att sälja – ingår i unikt AI-samarbete

Mathias Ekström, vd Care of Carl

Care of Carl, Skandinaviens ledande onlinebutik för män, satsar tillsammans med AI-bolaget Binary Brains på ett unikt samarbete som ska revolutionera inköpsprocessen inom klädindustrin och skapa nästa generation varulager som motsvarar efterfrågan mer korrekt.

Den nya lösningen för hur man kan bedriva inköp bevisades i ett pilotprojekt som Binary Brains och Care of Carl avslutade i december, som sedan övergick till ett långsiktigt samarbete i januari. Lösningen innebär att Binary Brains skapar försäljningsprognoser som förutser efterfrågan på helt nya plagg utan tidigare försäljningshistorik. Detta för varje artikel ner på storleksnivå, vilket var en avgörande faktor för Care of Carl. 

“Binary Brains har tillsammans med oss tagit fram en spännande lösning för lageroptimering av inköp i form av prognoser för framtida utfall, likväl som att utvärdera gångna säsonger. Ett verktyg med potential att stärka affären, där vi med ökad säkerhet kan erbjuda än fler ”Classics of tomorrow” – det vill säga varor som är lika aktuella idag som imorgon – med minskad lager- och marginalrisk”, säger Mathias Ekström VD på Care of Carl.

“Vi är väldigt uppspelta inför detta samarbete, som både skapar mer hållbara inköpsprocesser inom klädindustrin samt banar väg för ett helt nytt sätt att förutse efterfrågan – på plagg och produkter som inte har någon försäljningshistorik. Det känns bra att utveckla vår produkt i en intressant industri där vi faktiskt kan göra skillnad både inom branschen och dess omvärld. Att utforma vår lösning med ett företag som Care of Carl, som är ett otroligt framåtlutat bolag med fokus på kvalitet i såväl sitt sortiment som i utförande, har varit både utvecklande och roligt”, säger Jacob Kihlbaum, vd och grundare Binary Brains.

Långsiktigt innebär samarbetet även att bolagen tillsammans tar ett samlat grepp om Care of Carls varulager, som optimeras mer träffsäkert baserat på kommande efterfrågan inom respektive plagg. Något som höjer kvaliteten i såväl inköpsprocessen som lagerhållningen där insikterna skapar en effekt i hela kedjan.

Om Care of Carl
Företaget grundades 2010 i Borås, baserat på den enkla idén att göra kvalitetskläder för män tillgängliga online. Verksamheten har vuxit organiskt från starten, med idag över 100 anställda och en omsättning på 400MSEK. Care of Carl erbjuder The Classcis of Tomorrow – ett kurerat urval av premium- och lyxvarumärken, lika aktuella idag som imorgon. Däribland Moncler, Brunello Cucinelli, Crockett & Jones, Drake’s, Polo Ralph Lauren tillsammans med över 230 andra. En väsentlig andel av sortimentet klassas som dressat herrmode vilket i kombination med en mer samtida del gör varumärkesmixen unik på den europeiska marknaden. Företaget är sedan hösten 2021 aktivt i EU med lokala butiker i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland.

Andra nyheter